Синеморец през май

Половин час преди съмване вървях по изключително калната пътечка за устието на Велека. В гората бе непрогледно, дори упоритата лунна светлина не успяваше да проникне. Фенерчето угасна още в началото. Вървях по спомен.

Sinemorets

Прогизнал до колене, с допълнителното съдействие на високата мокра трева, пристигнах над устието. В мрака, взех един от храстите за палатка, но като започна да се развиделява разбрах, че си е просто храсталак. Тръгнах на север, в посока Ахтопол, където се разкри красивия бряг, с множество скали в морето.

Sinemorets

Слънцето взе, че се показа най-неочаквано, но въпреки това облаците си останаха сивкави, а морето безжизнено.

Sinemorets

Добре укрито плажче, недостижимо за мързеливци.

Sinemorets

От другата страна има още един плаж, но за него са нужни алпийски умения.

Sinemorets

Косата на Велека всяка година изненадва с различна форма.

Sinemorets

Навръщане през блатата не ми остана друго, освен да се отбия на поляната с блатно кокиче.

Sinemorets

Защо ли, като се ползва за лечебни цели, не го събират.

Sinemorets

Вече бях толкова мокър, че спокойно влязох в морето без да свалям обувките и панталона.

Sinemorets

5 responses to “Синеморец през май”

  1. Anton Avatar

    Браво, много са красиви 🙂

  2. Христо Avatar

    Първата с медузата се превърна в една от любимите ми твои снимки изобщо.
    Аз зарязах директния HDR похват, понеже всеки път общо взето бъзикам безкрайно слайдерите на настройките, докато не се получи нещо приемливо. Да повторя един и същ резултат е вън от въпрос – просто не става.
    Вече снимам клин, както преценя (понякога експонирам отделно за всяка отделна част от кадъра, която ми трябва, ако е особено контрастен) и сглобявам със слоеве и маскиране във ФШ. Няма го този пастелен HDR ефект, който явно и тебе дразни.

  3. Seen In My Camera Avatar

    Medusa

    Медуза

  4. Tihomir E. Mladenov Avatar

    Да, аз също ползвам метода със слоевете във фотошоп и се получава много по-добре 🙂

  5. Ванката Avatar

    Основният проблем на HDR,който ме дразни е че снимките стават някак плоски.Виж например задния план на последните със скалите.Това е така защото динамиката е много голяма и премахва иначе естествени сенки.Аз в началото като почнах да снимам на дигитал,много се мъчех с тоя ХДР.Фотоматикса явно е създаден да си ги маже тези невероятни картини,алгоритмите му са такива,че колкото и да местиш тея плъзгачи,нищо реалистично не става.Все пак ако искаш да правиш експерименти и да ти гласуват във фотофорума за снимките – това е начина хаха.Също така те спасява в някой каньон или пещера.Иначе зарежи тая работа,винаги се познава кое е хдр и кое си е снимка.Видял съм само 2-3 автора които могат да го правят естествено.
    Иначе снимката с медузата наистина е яка.Кефи ме че се вижда и морското дъно.Как ми се снима и на мен по морето не е истина…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *